Rady a tipy
* VEJCE
11.04.2012 09:30
Vejce při vaření nepukne, když ho na tupém konci propíchneme tenkou jehlou, a nebo přidáme do vody lžičku soli ...
Pokud vejce ihned po vaření zchladíme proudem studené vody, skořápka jde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený.
Vejce se dnes nejčastěji prodávají v...
* Jak uchovat vánočku
25.01.2012 10:38
Upečenou vánočku nikdy neskladujeme v igelitovém a mikroténovém sáčku. Ztratila by křehkost a vláčnost. Nejvhodnějším způsobem je zabalit vánočku do čisté utěrky na nádobí nebo do látkového ubrousku. Ale počítejte s tím, že déle než 3-4 dny nevydrží.
Pokud ji...
* Čerstvé nebo staré droždí?
05.11.2011 20:36
Na první pohled se čerstvost droždí moc nepozná. Hoďte proto kousek droždí do horké vody, a když vyplave na hladinu je ještě čerstvé. Když klesne na dno, raději ho vyhoďte.
Starší droždí můžete zkusit oživit. Rozdrobte jej do misky a jemně posypte práškovým cukrem.
* Příliš ostré jídlo
05.11.2011 19:34
Pokud jste jídlo připravili příliš pikantní, přidejte k němu lžičku meruňkové marmelády, zjemníte tak jeho ostrou chuť.
Nebo v jídle můžete povařit jablko pokrájené na větší kousky.
* Není želé jako želatina
05.11.2011 19:26
Rozdíl mezi těmito produkty je v původě a v použití. Želatina je živočišného a dortové želé rostlinného původu. Želatina je vhodná do dortových náplní, na krémy, zeleninové a masové rosoly, tlačenku a aspik. Dortové želé se používá jako dekorace na zalití dortů, dezertů nebo ovoce.
* Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá?
25.09.2011 16:56
Máme-li trochu nakyslou šlehačku, přidáme do ní na špičku nože jedlou sodu v prášku.
* Jemné piškotové těsto
29.05.2011 16:05
Piškot bude podstatně jemnější, nahradíte-li polovinu udaného množství mouky jemnou škrobovou moučkou.
* Vařené nové brambory
29.05.2011 16:02
Nové brambory se zaručené nerozvaří, když do vody přidáte trošku tuku. Chuť vylepší a brambory budou pěkně tuhé.
* Výborný jablečný koláč
29.05.2011 16:00
Na piškotové těsto s kakaem dejte nádivku z rozvařených jablek, mléka, polohrubé mouky a prášku do pečiva. Pak polijte polevou z cukru a 5 dkg rozpuštěného másla.
* Nadýchaná omeleta
29.05.2011 15:58
Před pečením vaječné omelety přidejte do těsta jednu lžíci smetany nebo mléka a vše dobře ušlehejte.