Hovězí
Roštěnky ***
Hovězí plátky (zadní, roštěnec), cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, špetka muškátové květu
Plátky masa jemně rozklepnu rukou, osolím a opepřím z obou stran. Z jedné strany pomažu hořčicí. Na oleji zpěním cibuli, vložím maso pomazanou stranou nahoru, nechám chvíli zatáhnout,...
Hovězí guláš **
hovězí kližka nebo ořez z pupku (maso je měkčí a ne tak žilnaté), 4-5 velkých cibulí, sádlo nebo olej, česnek, paprika, gulášové koření, sůl, kmín, rajský protlak, majoránka, hladká mouka
Na oleji orestuji nakrájenou cibuli, až začne růžovět přidám nakrájený česnek a vše...
Hovězí vařené s rajskou ***
přední hovězí, cibule, česnek, mrkev, celer, petržel, sůl, celý pepř, celé nové koření - v papiňáku uvaříme maso a výborný vývar.
na rajskou - půl větší cibule, olej, 1 lžíce hladké mouky, rajský protlak, sůl, cukr, skořice, 4 hřebíčky - Na oleji orestuji cibuli, zapráším...
Hovězí roládky **
hovězí zadní plátky, sůl, pepř, hořčice, 2 vajíčka, šunka, cibule, kousek špeku, olej
Plátky masa naklepu, osolím, opepřím, potřu z jedné strany hořčicí. Vajíčka rozšlehám s trochou soli a na malé pánvičce upeču tenké omeletky. Ty pak rozkrojím, položím na plátky masa, pokladu...
Svíčková "jako od maminky"
Na čtyři porce musíme koupit 600 g hovězího zadního (vrchního šálu) a 30 g slaniny. Po ruce musíme mít také pepř, sůl, 60 ml oleje, 20 g cukru, 150 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a 60 g cibule. Potřebovat budeme také divoké koření (pepř celý, nové...