Luštěniny
Fazolová polévka se smetanou ***
velké fazole (becoky), uzené kosti, cibule, česnek, olej, sůl, hl.mouka, smetana
Fazole si přes noc namočíme. Uzené kosti dobře umyjeme a v papiňáku uvaříme asi půl hod.. Kosti vyndáme a necháme zchladnout, potom maso obereme. Do uzeného vývaru dáme namočené fazole a...
Fazole "po suchu" ***
Den předem namočené velké fazole dám do papiňáku a vařím asi 1/2 hod. Než se uvaří, v malém kastrůlku si vyškvařím na drobno nakrájenou uzenou slaninu (špek). Uvařené fazole vyndám z papiňáku pomocí cedníku nebo něčeho podobného, aby voda vytekla. Suché fazole na talíři posolím a přeliji...
Čočková polévka ***
Čočku na pár hodin namočím a potom uvařím do měkka.
Na oleji osmažím cibuli, přidám nakrájený česnek, někdy přidám i nakrájenou uzeninu, opeču. Zapráším hladkou moukou, přidám uvařenou čočku, nastrouhanou kořenovou zeleninu, sůl, kostku bujónu, maggi. Chvíli povařím, jen než...
Hrachová kaše ***
hrách zelený nebo žlutý, česnek, sůl, mletý pepř, majoránka
Hrách opláchnu a namočím nejlépe přes noc. Druhý den přidám palici loupaného česneku a vařím do měkka. Během vaření sbírám pryč bílou pěnu, která se tvoří. Po uvaření hrachu přidám sůl, pepř, majoránku (podle...