Zavařování

Angreštová marmeláda s vanilkou

Omyjeme 1 kg zeleného (nezralého angreštu) a odstraníme stopky. Rozmixujeme angrešt v mixéru, směs...

Bezinková marmeláda **

  1kg jablek,1kg bezinek (zralé plody černého bezu), 0,5kg cukru, asi 3 PL rumu, 1...

Broskvový džem

1 kg vypeckovaných, omytých a na kousky nakrájených zralých broskví krátce povaříme (asi 3 minuty),...

Česneková pasta ***

  1 kg rajčat, 20 dkg česneku, 6 dkg soli. Rajčata s česnekem rozmixujeme, promícháme se...

Cuketa jako ananas

2,5 kilogramu oloupané cukety, 800 gramů cukru, 2 lžičky kyseliny citrónové, 1 vanilkový cukr,...

Cuketová marmeláda **

  1 kg nastrouhané cukety, 500 g želírovacího cukru 1:2, 1 Tang (dle chuti, já použila...

Cuketová směs pod maso nebo na topinky **

  1,5 kg nastrouhané cukety, 4 cibule, 15 stroužků česneku, 4 ks barevné papriky, 1 lžička...

Dýňová povidla

1. - 2 kg dýně, 1,25 kg cukru, 1 citron, zázvor Dýni nakrájíme na pruhy, okrájíme a zbavíme vnitřku...

Dýňový džem **

1kg dýňové dužiny, 500 g cukru, 200 g sušených nesířených meruněk, 2 citrony, 1,5 káv.lžičky...

Dýňový kompot ***

3 kg nakrájené dýně, 0,5 - 1 kg cukru (podle chuti), 4 van. cukry, 2 dcl octa, 7 hřebíčků na...
Záznamy: 1 - 10 ze 32
1 | 2 | 3 | 4 >>

Dokonalé marmelády


Ovoce nám zraje jedna báseň a bublanina s ním už leze dětem i ušima? Vedle kompotů, které jsme se spolu naučili už před týdny, můžeme z plodů zahrady připravit i skvělé domácí marmelády. Jsou snadné, hotové za chvilku, a když nás chytne mlsná, je sklenice s marmeládou a džemem k nezaplacení!


Kouzelný svět pektinů

Látku zvanou pektin obsahuje snad každé ovoce. Právě kouzelný pektin je důvod, proč se nám z ovocné směsi stává rosol, kterému později říkáme marmeláda nebo džem. Čím je ovoce nezralejší, tím více má v sobě pektinu a tím lepší a hustší rosol vytvoří. Chemickou teorii my vlastně už ale řešit nemusíme, protože se běžně při tvorbě marmelád do směsi pektin přímo přimíchává – buď ve formě želírovací směsi, nebo želírovacího cukru. Stačí krátké zahřátí a dokonalá marmeláda je na světě!


Džem vs. marmeláda

Někteří lidé jsou až přehnaně hákliví na správné používání slov džem a marmeláda. Pojďme si tedy společně otevřít malé lingvistické okénko! Džem (ve starších kuchařkách najdeme i původní anglický název jam) je hustá rosolovitá hmota s kousky ovoce. Naproti tomu marmeláda se připravuje z rozvařeného nebo rozemletého ovoce a znatelné kousky ovoce vlastně neobsahuje.
Sledujte obaly!Není želírovací cukr jako želírovací směs. Např. u přípravku Gelfix Extra 2:1 (želírovací směs) od Dr. Oetkera na středně zralé a středně sladké ovoce se přidává na 1 kg ovoce pouze 500 g cukru krystal! Pokud používáte želírovací cukr, cukr krystal už pak nepřidáváte.


Umí ho i pekárna

Nejenže už dnes nemusíme stát hodinu u plotny a zahřívat ovocnou směs s cukrem tak dlouho, než se odpaří alespoň třetina – tak to dělaly naše prababičky. Pro přípravu marmelády tu plotnu ani nepotřebujeme! Pomůže nám s ní totiž domácí pekárna. Kdo to ještě nezkusil, vřele doporučuji! Připravíme kousky ovoce nebo šťávu, cukr a želírovací směs (já dával Pektogel). Vše nalijeme, resp. nasypeme do pečicí nádoby, zapneme příslušný program a za hodinu už marmeládu naléváme do připravených sklenic.

Tip: Pozor! Pokud se rozhodneme pro variantu s pekárnou, čas od času víko trouby musíme otevřít a marmeládu stěrkou setřít z okrajů. Také je dobré nepřeceňovat sílu pekárny a nepřekročit doporučenou dávku od výrobce. Může se totiž stát, že marmeláda přeteče přes okraje a celé odpoledne strávíme umýváním pekárny.

Připravenou směs lijeme pouze do pečlivě vymytých sklenic, plníme je po okraj. Dobře utáhneme víčka a necháme odpočinout ještě asi 5 minut dnem vzhůru. 
Bobulové ovoce prolisujeme a děláme marmeládu pouze ze šťávy, ostatní ovoce meleme na mlýnku na maso. Pomletou směs vaříme v hrnci s cukrem krupice (na 1 kg ovoce orientačně 1 kg cukru, ale u sladšího ovoce to neplatí – tedy ve většině receptů se uvádí spíše 500 g). Směs přivedeme k varu, přidáme Pektogel. Krátce povaříme a nalijeme do sklenic. Vše pak ještě zavařujeme 10 minut v zavařovacím hrnci.