Rady a tipy

* VEJCE

11.04.2012 09:30
  Vejce při vaření nepukne, když ho na tupém konci propíchneme tenkou jehlou, a nebo přidáme do vody lžičku soli ... Pokud vejce ihned po vaření zchladíme proudem studené vody, skořápka jde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený. Vejce se dnes nejčastěji prodávají v...

* Jak uchovat vánočku

25.01.2012 10:38
   Upečenou vánočku nikdy neskladujeme v igelitovém a mikroténovém sáčku. Ztratila by křehkost a vláčnost. Nejvhodnějším způsobem je zabalit vánočku do čisté utěrky na nádobí nebo do látkového ubrousku. Ale počítejte s tím, že déle než 3-4 dny nevydrží.    Pokud ji...

* Čerstvé nebo staré droždí?

05.11.2011 20:36
Na první pohled se čerstvost droždí moc nepozná. Hoďte proto kousek droždí do horké vody, a když vyplave na hladinu je ještě čerstvé. Když klesne na dno, raději ho vyhoďte.   Starší droždí můžete zkusit oživit. Rozdrobte jej do misky a jemně posypte práškovým cukrem.

* Příliš ostré jídlo

05.11.2011 19:34
Pokud jste jídlo připravili příliš pikantní, přidejte k němu lžičku meruňkové marmelády, zjemníte tak jeho ostrou chuť.   Nebo v jídle můžete povařit jablko pokrájené na větší kousky.

* Není želé jako želatina

05.11.2011 19:26
Rozdíl mezi těmito produkty je v původě a v použití. Želatina je živočišného a dortové želé rostlinného původu. Želatina je vhodná do dortových náplní, na krémy, zeleninové a masové rosoly, tlačenku a aspik. Dortové želé se používá jako dekorace na zalití dortů, dezertů nebo ovoce.

* Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá?

25.09.2011 16:56
Máme-li trochu nakyslou šlehačku, přidáme do ní na špičku nože jedlou sodu v prášku.

* Jemné piškotové těsto

29.05.2011 16:05
 Piškot bude podstatně jemnější, nahradíte-li polovinu udaného množství mouky jemnou škrobovou moučkou.

* Vařené nové brambory

29.05.2011 16:02
 Nové brambory se zaručené nerozvaří, když do vody přidáte trošku tuku. Chuť vylepší a brambory budou pěkně tuhé.

* Výborný jablečný koláč

29.05.2011 16:00
 Na piškotové těsto s kakaem dejte nádivku z rozvařených jablek, mléka, polohrubé mouky a prášku do pečiva. Pak polijte polevou z cukru a 5 dkg rozpuštěného másla.

* Nadýchaná omeleta

29.05.2011 15:58
 Před pečením vaječné omelety přidejte do těsta jednu lžíci smetany nebo mléka a vše dobře ušlehejte.
1 | 2 >>